Om mee te kunnen doen aan zeilwedstrijden moet je aan een aantal punten voldoen:
1. De ‘verantwoordelijke aan boord’ moet een startlicentie hebben. De ‘verantwoordelijke aan boord’ is meestal de stuurman, maar dat hoeft niet. Een stuurman en de bemanning moeten onderling afstemmen wie de ‘verantwoordelijke aan boord’ wordt en die persoon moet een startlicentie hebben.
2. De Flits waarmee wordt gezeild moet een geldige meetbrief hebben. 
3. Bemanning moet in het bezit zijn van een bemanningslicentie.

Je kunt dit als volgt regelen:
1. Je moet eerst lid worden van een bij het Koninklijke Watersportverbond aangesloten watersportvereniging. In Sneek is dit de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS). Lid worden kan via de website.
Als je lid bent van de KWS hoef je voor de 4 clubwedstrijdweekenden geen inschrijfgeld te betalen.
2. Als je lid bent geworden van een watersportvereniging dan kun je met het lidnummer van deze vereniging bij het watersportverbond je startlicentie en of je bemanningslicentie aanvragen.  Wil je alles nog een uitgebreid nalezen dan kan dit op de website van het Watersportverbond.
3. De Flits waarmee wordt gezeild moet een geldige meetbrief hebben. Een meetbrief kun je aanvragen door het hiervoor gemaakte formulier ingevuld op te sturen naar het Watersportverbond. Hou er rekening mee dat het verwerken en toekennen van de meetbrief een tijdje duurt.  Voorkom teleurstelling en doe dit dus tijdig. Het formulier kun je downloaden van de site van het het Watersportverbond.

Je ben nu helemaal klaar om aan zeilwedstrijden deel te nemen.