De Flitsclub

De Flitsclub


De Flitsclub Sneek is een actieve en gezellige vereniging met ongeveer 80 jeugdleden. De Flitsclub Sneek maakt zich sterk voor het jeugdzeilen in de Flits, een twee-persoons houten jeugdboot voor jongeren van ongeveer 8 tot 18 jaar. We doen veel om het zeilen in de Flitsklasse voor onze leden en hun ouders zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo bieden we o.a. theorieavonden, (praktijk) trainingen en zeilwedstrijden om het zeilen in de Flits op een zo hoog mogelijk niveau te brengen.

Bij zeilwedstrijden bieden de stand-by boten van de Flitsclub extra veiligheid en begeleiding boven op de reguliere standby van de organiserende vereniging, zodat de veiligheid van de kinderen extra verzekerd wordt. De stand-by boten worden bemand door de ouders van de kinderen van de club. Altijd twee in een boot waarbij onderlinge kennisoverdracht weer een belangrijke rol speelt. De informele clubcultuur nodigt uit tot het leggen van onderlinge contacten en biedt volop gelegenheid tot het uitwisselen van informatie.

Als jonge aanstaande zeiler van een jaar of 8 moet je een zwemdiploma hebben, zeilervaring is niet nodig. Je begint dan als fokkenist bij een meer ervaren zeiler, en leert daar de kneepjes van het vak. Wanneer je je aanmeldt als fokkenist bij het secretariaat kan het zomaar zijn dat je binnen de kortste keren als vaste bemanning meezeilt. Na twee of drie jaar weet je hoe alles werkt en ben je vast toe aan een eigen Flits. Dan ga je op zoek naar een fokkenist, liefst met wat ervaring zodat niet voor jullie allebei alles meteen helemaal nieuw is.

Voor een Flits kijk je natuurlijk op de botenbank, elders hier op de site.

Als beginnend wedstrijdzeiler start je in de C-Klasse. Ben je een talent, dan kun je halverwege het seizoen worden gepromoveerd naar de B- of zelfs A-klasse. Dit gaat in overleg met jou en je ouders. Het jaar daarop zeil je in de B-Klasse en meestal zeil je je derde jaar in de A klasse.

Ben je al wat ouder (tussen de 10 of 14), heb je nog helemaal geen ervaring en wil je toch gaan wedstrijdzeilen in een Flits? Ook dat kan, maar volg dan wel eerst wat zeillessen op een zeilschool. Je komt dan in ieder geval niet helemaal onervaren op het water. Het wedstrijdzeilen komt vanzelf wel. Binnen de Flitsclub kun je alles leren over de theorie en de praktijk van het wedstrijdzeilen.

Buiten de wedstrijden om trekken de kinderen ook vaak veel met elkaar op. Het is wel eens moeilijk om de 'strijd' op het water te laten en na afloop fijn met elkaar te spelen of bij elkaar te zijn. Het met elkaar optrekken en van elkaar leren een zeer belangrijk aspect en kenmerk van de Flitsclub. Ook de zorg voor je bootje en je fokkenist, waar je zuinig op moet zijn en op moet passen. Er is gelukkig meer dan alleen de wedstijden.

Belangstelling voor het lidmaatschap? Je kunt je hier aanmelden als lid. Wilt je eerst eens een bijeenkomst (zeilwedstrijd) van de club meemaken? Neemt dan contact op met het secretariaat (secretariaat@flitsclubsneek.nl)